Houten vloer isoleren onder de Loep
Als je een houten vloer in huis hebt waar je trots op bent, dan wil je er natuurlijk alles aan doen om deze in topconditie te houden. Een slimme zet is om je houten vloer te isoleren. Niet alleen behoud je hiermee de schoonheid van de vloer, maar ook houd je de warmte beter binnen, bespaar je op stookkosten en geniet je van geluiddempende voordelen. Maar wat is de beste aanpak voor het isoleren van een houten vloer? Wij zochten het voor je uit.
Wanneer is het isoleren van een houten vloer nodig?
Om te bepalen of isolatie van je houten vloer noodzakelijk is, kun je eerst nagaan welke vormen van vloerisolatie er al in je huis zijn toegepast. Raadpleeg bijvoorbeeld vorige bewoners, check bouwtekeningen of vraag advies aan een isolatieadviseur. Over het algemeen is het isoleren van een vloer aan te raden voor huizen gebouwd vóór 1982. Huizen die na dat jaar zijn gebouwd, hebben meestal al goede vloerisolatie.
Er zijn verschillende redenen om de vloer te isoleren of de bestaande isolatie te verbeteren:
- Bij het aanleggen van vloerverwarming is het soms nodig om de bestaande vloerisolatie te verbeteren naar een isolatiewaarde van 5. Dit voorkomt warmteverlies naar de kruipruimte of de grond.
- Als je streeft naar een energieneutrale woning of van het gas af wilt, is een hogere isolatiewaarde van de vloer vaak noodzakelijk.
- Geïsoleerde vloeren zijn energiebesparend; bij een niet-geïsoleerde vloer gaat 10 tot 15 procent van de warmte verloren.
- Vloerisolatie werkt geluiddempend, vooral in oudere woningen waar geluidsoverlast kan voorkomen.
- Zonder isolatie kunnen koude luchtstromen bobbels in de houten vloer veroorzaken.
Isolatiewaarden:
Bij het isoleren van een vloer is de warmteweerstand (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal van belang. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Hier zijn enkele isolatiewaarden ter referentie:
- Matige isolatie: 1,3
- Goede isolatie: 2,5
- Zeer goede isolatie: 4,0
- Isolatie voor energieneutrale woning: 6,0 – 10,0 (Bron: Milieu Centraal)
Houten vloer isoleren van onderaf:
Als je tevreden bent met je huidige vloer, wil je wellicht geen nieuwe vloer en bijkomende kosten. In geval van een kruipruimte onder je huis, kun je isolatiemateriaal aanbrengen aan de onderkant van de vloer. Mocht er geen kruipruimte zijn of is deze te krap om in te werken (bij een hoogte van minder dan 35 centimeter), dan is het vervangen van je huidige vloer of het leggen van een nieuwe vloer over de bestaande vloer de enige optie.
Houten vloer isoleren van bovenaf:
Wanneer er geen kruipruimte aanwezig is maar je wilt af van koude voeten en een hoge energierekening, dan is het meestal mogelijk om een isolatielaag bovenop de bestaande vloer te leggen. Eventueel kun je hierbij ook vloerverwarming laten installeren.
Als je de hele vloer vervangt, kun je op de zand- of stenen ondergrond een systeemvloer laten leggen met liggers en vulblokken van polystyreen (een soort piepschuim) of isolatieplaten. Hierop komt een betonnen dekvloer. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende isolatiewaarden. Ook kun je hier vervolgens vloerverwarming in laten aanleggen.
Kortom, door je houten vloer te isoleren creëer je niet alleen een comfortabele leefomgeving, maar bespaar je ook op energiekosten en draag je bij aan een duurzaam huis.